DIRECT CONTACT MET ONS

  Algemeen
  +31 (0)88 020 4400
  Sales
  +31 (0)88 020 4450
  Finance
  +31 (0)88 020 4460
  Support
  +31 (0)88 020 4470
Adres
Korte Muiderweg 2-A
1382 LR Weesp
Post
Postbus 5081, 1380 GB
E-mail
info@AllAboutFlex.nl
Of laat een bericht achter

  ‘WAB doet geen recht aan nut en noodzaak payrollen’

  Terug

  “Er is al veel gezegd en geschreven over de Wet Arbeidsmarkt en Balans (WAB). Veel klanten vragen mij hoe ik zelf de balans opmaak. Die is dubbel. Er zitten heus mooie zaken in, maar de toon knaagt. Er schuilt een diep wantrouwen naar uitzenders. En dat verblindt de politiek helaas. De combinatie met een gebrek aan inhoudelijke kennis is dan dodelijk. ‘Gesjacher van de bovenste plank’ of ‘payrollen is volstrekt overbodig’. Uitspraken waar ik nog steeds boos om kan worden.

  “Wie geschoren wordt moet stilzitten, zeggen ze. De flexbranche zit in het verdomhoekje. Maar toch mis ik een ander geluid. Het zijn immers ook de MKB-ondernemers die de dupe gaan worden. Een realistisch voorbeeld:

  Stel: je bent een jonge startende ondernemer zonder personeel en de zaken gaan goed. Je hebt inmiddels een boekhouder voor een halve dag in de week, en een marketeer die je website onderhoudt. Beiden zijn uiteraard ZZP’er, want voor een dienstverband van één dag in de week vind je niemand. Je hebt al af en toe een medewerker erbij die je via een uitzendbureau inhuurt. Dat laatste is wel duur, maar ja, ze hebben de medewerker ook voor jou gevonden en dat is ook wat waard. Bovendien kun je in deze fase echt niet voorspellen hoe lang je iemand nodig hebt…
  En dan komt het moment dat je toch die grote stap wilt zetten! Je hebt zelf de ideale collega gevonden die je graag bij jou op kantoor hebt. Hoe werkt dat dan? Contracten? Loonheffing-nr? Salarisadministratie? Pensioen? Werkgeversaansprakelijkheid? En hoe moet dat met verzuim? Help… Dat is alles bij elkaar wel een heel grote stap en je bent nu net superdruk om je bedrijf op te bouwen. Die expertise en tijd heb je gewoon niet. En daarbij blijft het ook een beetje spannend om werkgever te worden. Maar gelukkig… daar is de payroll-optie die door het uitzendbedrijf geboden kon worden! Je medewerker krijgt een behandeling als ware je al een echt groot bedrijf. Trots betaal je de wekelijkse factuur voor je eerste echte medewerker (want zo voelt het). Dat je iets duurder uit bent accepteer je zonder problemen, omdat je weet hoeveel zorgen en moeite het scheelt.

  “Een realistisch verhaal? Ja, zo ben ik zelf namelijk begonnen als ondernemer. Payrollen bood in die fase een oplossing voor een serieus obstakel bij het beginnende werkgeverschap. En zo zijn er velen. Te vaak wordt van payrollen een karikatuur gemaakt dat het om ontwijking van arbeidsvoorwaarden of arbeidsrecht zou gaan. Maar dat gaat voorbij aan het feit dat er veel MKB-ers zijn die dankbaar, oprecht en met de beste bedoelingen gebruik van maken. Die MKB-ers gaan er straks ook veel last van krijgen als payrollen moeilijker of onduidelijker wordt. De ene medewerker die je zelf hebt gevonden, is opeens een hele andere medewerker dan de medewerker die via het uitzendbureau is gevonden. Beiden worden door hetzelfde bureau verloond, maar ieder met andere voorwaarden. Je zou er gek van worden. Ik zie de ondernemer al denken: “nou, doe dan maar een ZZP’er!“