Op 1 januari 2024 wordt het wettelijk minimum uurloon ingevoerd. De Eerste Kamer heeft dit op 14 februari definitief besloten.
Deze overgang van een minimummaandloon naar minimumuurloon versterkt het minimumloon in Nederland verder. Voorheen had iemand met een 36-urige werkweek omgerekend een hoger minimumuurloon dan iemand met een 38 of 40-urige werkweek. Per 1 januari 2024 wordt dit gelijkgetrokken.
Voor werkgevers brengt deze verandering extra kosten met zich mee, vooral voor sectoren en bedrijven waar een cao of arbeidsvoorwaardenregeling van kracht is die uitgaat van een volledige werkweek van 38 of 40 uur. Bij een werkweek van 38 uur geeft dit ca. 5% aan extra kosten en bij een werkweek van 40 uur ca. 10% aan extra kosten.
De invoering van het minimumuurloon op 1 januari 2024 betekent dat er geen vaste minimum dag-, week- en maandlonen meer voorgeschreven worden door de wet.
Per sector kan de omvang van een voltijds dienstverband verschillen (bijvoorbeeld 36, 38 of 40 uur per week). Onder het oude wettelijk minimumloon was in die gevallen hetzelfde minimum maandbedrag van toepassing.
Dat leidde er in de praktijk toe dat er bij een dienstverband van 40 uur een lager uurloon gold dan bij een dienstverband van bijvoorbeeld 36 uur.
Voor werknemers die het minimumloon verdienen en een voltijds dienstverband van méér dan 36 uur per week hebben (bijvoorbeeld 38 of 40 uur), leidt de invoering van het wettelijk minimumuurloon tot een loonsverhoging. Het is goed mogelijk dat we hierdoor veel wijzigingen binnen de cao’s gaan zien. Het kan namelijk niet zo zijn dat er in de onderste regionen van het loongebouw geen loonverschillen meer zijn.
Wettelijke minimumuurloon in 2024
Het wettelijke minimumuurloon in 2024 is €13,27 voor alle werknemers van 21 jaar of ouder.
De werknemers die jonger zijn dan 21 jaar hebben recht op een percentage van dit minimumloon.