Inhoud
- Achtergrond en aanleiding
- Wat is de Wtta?
- De toelatingseisen
- Overgangsregeling: kansen voor SNA-gecertificeerden
- Gevolgen voor uitleners, inleners en zzp-markt
- Samenhang met andere wetgeving
- Praktische tips: zo bereid je je goed voor
- Geen keurmerk nodig bij backoffice-uitbesteding
- Kies voor All About Flex als backofficepartner
- Richt je op wat je goed doet, en laat ons de rest doen
De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) komt eraan. Vanaf 1 januari 2027 mogen alleen nog toegelaten bedrijven personeel uitlenen. De Wet Wtta raakt alle spelers in de flexbranche: uitzendbureaus, payrollbedrijven, detacheerders en inleners.
Wat betekent dat concreet? Hoe zorg je dat je op tijd klaar bent? In dit artikel leggen we het helder en gestructureerd uit.
Achtergrond en aanleiding
De aanleiding voor de Wtta ligt in het rapport van de commissie-Roemer uit 2021. Hierin werd vastgesteld dat veel arbeidskrachten in de flexmarkt worden blootgesteld aan slechte woon- en werkomstandigheden, onveilige situaties en zelfs uitbuiting. De commissie deed een oproep tot betere bescherming van arbeidskrachten en strengere aanpak van malafide bureaus.
De Wtta: een noodzakelijke stap voor een gezonde flexmarkt
De overheid besloot daarop tot invoering van een verplicht toelatingsstelsel voor de hele flexmarkt. Niet alleen uitzendbureaus die met arbeidsmigranten werken, maar alle partijen die personeel ter beschikking stellen. Ook payrollbedrijven, detacheerders en doorleners vallen onder de wet.
Wat is de Wtta?
De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) verplicht uitleners om een toelating aan te vragen bij een nieuwe onafhankelijke overheidsinstantie: de Toelatende Instantie (TI). Zonder deze toelating mogen zij vanaf 1 januari 2027 geen personeel meer uitlenen. Inleners die alsnog gebruikmaken van niet-geregistreerde uitleners riskeren een boete.
De kern van de wet:
Let op: de toelating is in eerste instantie tijdelijk. Pas na beoordeling op naleving van het volledige normenkader wordt deze omgezet in een definitieve toelating.
De toelatingseisen
Vier belangrijke pijlers
1. Normenkader
Gebaseerd op het SNA-keurmerk (NEN 4400-1/2), maar met de volgende belangrijke aanvullingen:
2. Aantoonbare naleving
Een positieve inspectierapportage door een geaccrediteerde instelling is vereist. De TI kan bij signalen van misstanden alsnog de toelating schorsen, ook bij een positief rapport.
3. Verklaring omtrent gedrag
Een Verklaring Omtrent het Gedrag voor rechtspersonen (VOG RP) is vereist. Justis beoordeelt of er sprake is van strafbare feiten die risico’s opleveren voor de uitzendpraktijk.
4. Waarborgsom en uitzonderingen
Een borg van €100.000 moet worden gestort, tenzij je:
Startende ondernemingen mogen in het eerste halfjaar volstaan met €50.000.
Overgangsregeling: kansen voor SNA-gecertificeerden
Om uitleners voldoende tijd te geven zich voor te bereiden op de toelatingsplicht die op 1 januari 2027 van kracht wordt, is in het wetsvoorstel Wtta een overgangsregeling opgenomen. Deze regeling moedigt bedrijven aan om voor 1 juli 2026 een toelatingsaanvraag in te dienen en zich in de aanloop daarnaartoe vrijwillig te laten certificeren op het SNA-keurmerk van de Stichting Normering Arbeid (SNA). Bedrijven die op tijd zijn opgenomen in het SNA-register, hoeven dan éénmalig geen inspectierapport voor het verplichte normenkader te overleggen. Ook worden zij pas later geïnspecteerd, wanneer niet-gecertificeerde bedrijven al aan bod zijn geweest.
Om gebruik te kunnen maken van deze regeling moeten bedrijven uiterlijk op 31 december 2025 bij de Toelatende Instantie (TI) kenbaar maken dat zij van plan zijn voor 1 juli 2026 een toelatingsaanvraag in te dienen. Wordt dit niet gedaan, dan vervalt het recht op overgangsregeling.
Let op: toelating is niet automatisch definitief. De Arbeidsinspectie houdt ook na toelating toezicht. Bij signalen van misstanden kan een toelating alsnog worden ingetrokken.
Er zijn drie scenario’s:
Let op: vanaf 1 januari 2027 geldt een verbod op het uitlenen én inlenen zonder toelating. Zorg dus dat je er op tijd bij bent.
Gevolgen voor uitleners, inleners en zzp-markt
De impact van de Wtta is groot:
De verwachting is dat het aantal uitzendbureaus zal dalen door strengere eisen en kosten, maar dat de betrouwbaarheid en kwaliteit van de sector sterk zullen toenemen.
Samenhang met andere wetgeving
Bredere beweging richting eerlijke arbeidsmarkt
De Wtta staat niet op zichzelf. Ook de Wet VBAR (verruiming aansprakelijkheid keten) en de aangescherpte Wet DBA (tegen schijnzelfstandigheid) versterken de controle op arbeidsrelaties. Dit betekent dat uitleners en inleners hun processen, contracten en leveranciersketen in samenhang moeten herzien.
Praktische tips: zo bereid je je goed voor
Voor uitleners:
Voor inleners:
Geen keurmerk nodig bij backoffice-uitbesteding
Werk je als intermediair met een backofficepartner die zelf Wtta-toegelaten is? Dan hoef je zelf geen keurmerk aan te vragen, geen inspecties te ondergaan en geen waarborgsom te storten.
Je profiteert van:
Kies voor All About Flex als backofficepartner
Dan ben je automatisch gedekt onder onze toelating (zodra deze definitief is verleend). Wij regelen alles voor jou, inclusief contractbeheer, loonbetaling, verloning, afdrachten en compliance met de Wtta.
All About Flex biedt twee varianten backoffice dienstverlening: Backoffice Staffing Professionals en Backoffice Staffing Flex.
Richt je op wat je goed doet, en laat ons de rest doen
De Wtta vraagt veel van intermediairs. Maar met de juiste keuze maak je het jezelf makkelijk. Door je backoffice uit te besteden aan All About Flex voldoe je automatisch aan de wet – zonder eigen toelating of keurmerk.
Laat je niet verrassen door deadlines en verplichtingen. Begin nu met voorbereiden of stap over naar een partner die het allemaal voor je regelt.