Per 1 januari 2025 hervat de Belastingdienst na jaren de handhaving op de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) en gaat weer controleren op schijnzelfstandigheid. Daarnaast is er de mogelijke invoering van de nieuwe Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) in 2026. Voor zowel opdrachtgevers als zzp’ers is het van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van de huidige regelgeving rondom arbeidsrelaties. In dit artikel geven we je een overzicht van de stand van zaken, wat deze wetten voor jou betekenen en hoe je compliant blijft.

Wat is de Wet DBA?

De Wet DBA is in Nederland in het leven geroepen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en meer duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, met name voor zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). De wet werd ingevoerd in 2016 en verving de toenmalige VAR-verklaring (Verklaring Arbeidsrelatie).

Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer een opdrachtnemer volgens het arbeidsrecht een werknemer is, maar toch als zzp’er de opdracht uitvoert.

Dit heeft gevolgen voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers, zoals:

  • Risico’s op naheffing loonbelasting en sociale verzekeringspremies.
  • Civielrechtelijke risico’s.

Met andere woorden, bij schijnzelfstandigheid vallen zzp’ers ten onrechte buiten de arbeidsrechtelijke bescherming en maken tegelijkertijd aansprak op belastingvoordelen waar ze eigenlijk geen recht op hebben. Vanaf 2025 zal de Belastingdienst actief handhaven op de Wet DBA. De handhaving zal zich voornamelijk richten op het controleren van opdrachtgevers.

Wil je DBA compliant zzp’ers bemiddelen?

Ga naar Interlancing zzp professionals voor meer informatie.

Waar let de Belastingdienst op bij arbeidsrelaties?

De Belastingdienst kijkt naar meerdere factoren om te bepalen of er sprake is van zelfstandigheid of sprake van loondienst. Deze criteria zijn gebaseerd op de toetsingskaders uit onder andere het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad.

Alle feiten en omstandigheden van de arbeidsrelatie zijn van belang bij de beoordeling. Gezag, inbedding en ondernemerschap vormen de kern van de beoordeling:

  • Gezagsverhouding: Heeft de opdrachtgever controle over hoe, wanneer, waar en met wie het werk wordt uitgevoerd? Kortom, is er een sterke aanwijzing voor een gezagsverhouding.

  • Inbedding van het werk: Zijn de werkzaamheden structureel onderdeel van de organisatie van de opdrachtgever? Denk hierbij aan activiteiten die aansluiten bij de kernprocessen van de organisatie.

  • Ondernemerschap: Draagt de zzp’er zelf financieel risico en werkt de zzp’er voor meerdere opdrachtgevers? Dit blijkt ook uit zelfstandig optreden, het werven van opdrachten (acquisitie) en het gebruik van eigen middelen.

Wat betekent dit voor opdrachtgevers?

Als opdrachtgever ben je verantwoordelijk voor het beoordelen van de arbeidsrelatie.

Om risico’s te minimaliseren, is het belangrijk om:

  • Overeenkomsten met zzp’ers te beoordelen en vast te leggen.
  • Modelovereenkomsten te gebruiken, maar te beseffen dat deze overeenkomsten slechts beperkt zekerheid bieden.

  • Werkwijzen waar nodig aan te passen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Wat betekent dit voor zzp’ers?

Als zzp’er is het belangrijk om je ondernemerschap te versterken, door:

  • Het hebben van meerdere opdrachtgevers.
  • Je eigen werktijden en tarieven te bepalen.
  • Financieel risico te dragen en zelfstandig naar buiten te treden.

Is een bv een oplossing tegen de Wet DBA?

Veel zzp’ers vragen zich af of het oprichten van een besloten vennootschap (bv) bescherming biedt tegen de Wet DBA. Het korte antwoord is: nee. De rechtsvorm is niet doorslaggevend; de feitelijke arbeidsrelatie is leidend. Alleen wanneer je in loondienst bent van een bv die juridisch gezien eigendom is van een ander, loop je minder risico. De Belastingdienst kijkt naar de mate van zelfstandigheid binnen de werkrelatie, ongeacht of je via een eenmanszaak of een bv werkt.

Nieuwe Wet VBAR

Wat verandert er in 2026?

De nieuwe Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) heeft als doel om de definitie en beoordeling van arbeidsrelaties te verduidelijken. De Wet VBAR introduceert een wettelijk toetsingskader met indicaties om te bepalen of iemand werkt als werknemer of als zelfstandige. Denk aan factoren zoals het gebruik van eigen materiaal (zelfstandigheid) versus structureel werken binnen een organisatie (werknemerschap). 

In het conceptwetvoorstel zitten 2 elementen die afwijken van de huidige regelgeving:

  • De individuele arbeidsrelatie staat centraal: Er wordt gekeken naar organisatorische sturing en werkinhoudelijke aansturing door de opdrachtgever. Is er sprake van gezag door de opdrachtgever? Is er sprake van inbedding in de organisatie? Indien hieruit geen duidelijke conclusies getrokken kunnen worden, dan wordt er gekeken of er sprake is van ondernemerschap van de opdrachtnemer, zoals het hebben van meerdere opdrachtgevers of het doen van investeringen in de eigen onderneming.
  • Ondergrens uurtarief: Wanneer een zzp’er een uurtarief hanteert van € 33,- of minder dan wordt automatisch aangenomen dat er sprake is van een dienstbetrekking, tenzij de opdrachtgever kan aantonern dat de zpp’er wel als zelfstandige opereert.

Met de invoering van de Wet VBAR is het van essentieel belang om de arbeidsrelaties nu te beoordelen en waar nodig aan te passen.

Hoe kan Interlancing van zzp professionals helpen?

Interlancing biedt een flexibele oplossing voor opdrachtgevers en zzp professionals die zekerheid zoeken binnen de huidige regelgeving. Met Interlancing nemen wij als professionele backofficepartner de administratieve en juridische zorgen voor je uit handen, zodat jij je kunt richten op ondernemen.

We helpen je met:

  • Backoffice ondersteuning: Wij zorgen voor correcte contracten en naleving van de Wet DBA.

  • Facturatie en betalingen: Snel en eenvoudig geregeld, zonder zorgen over fiscale risico’s.

  • Juridische ondersteuning: Deskundig advies op maat, afgestemd op jouw situatie.

Met Interlancing voor zzp professionals zorgen wij ervoor dat je compliant blijft met de regelgeving en tegelijkertijd profiteert van de voordelen van flexibel werken.  

Veel gestelde vragen over handhaving Wet DBA

Er is dan sprake van schijnzelfstandigheid. In dat geval kan de Belastingdienst naheffingen en boetes opleggen aan jou als opdrachtgever. Dit kan worden voorkomen door samenwerkingen zorgvuldig te beoordelen en vast te leggen.
Ja, zolang je kunt aantonen dat je maatregelen hebt genomen om schijnzelfstandigheid te voorkomen, zoals het gebruik van correcte overeenkomsten en het naleven van afspraken.
Modelovereenkomsten bieden enige zekerheid, maar de feitelijke uitvoering van de samenwerking is bepalend. Zorg ervoor dat de praktijk overeenkomt met de afspraken.
Interlancing helpt je om compliant te blijven met de wet- en regelgeving, terwijl je profiteert van efficiënte backoffice ondersteuning, snelle betalingen en juridische zekerheid.
Een zzp’er kan als werknemer worden beschouwd als er sprake is van een gezagsverhouding, inbedding in de organisatie en weinig of geen ondernemersrisico. Dit wordt bepaald op basis van de feitelijke situatie.
Het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad benadrukt dat de feitelijke uitvoering van de samenwerking belangrijker is dan wat er in het contract staat. Dit betekent dat zelfs als een overeenkomst zelfstandigheid suggereert, de praktijk doorslaggevend is.
Een toetsingskader helpt opdrachtgevers en zzp’ers om te bepalen of de samenwerking voldoet aan de eisen van de Wet DBA. Het kijkt naar aspecten zoals gezag, inbedding en ondernemerschap.
De Wet VBAR introduceert een ondergrens voor het uurtarief (€ 33,-) en verduidelijkt het begrip ‘gezag’. Dit helpt om duidelijker te bepalen wanneer iemand werknemer of zelfstandig ondernemer is.
Bij schijnzelfstandigheid lopen opdrachtgevers risico op naheffingen, boetes en schade aan hun reputatie. Zzp’ers kunnen fiscale voordelen verliezen en mogelijk alsnog als werknemer behandeld worden.
Zzp’ers kunnen hun ondernemerschap versterken door voor meerdere opdrachtgevers te werken, zelf tarieven en werktijden te bepalen en financieel risico te dragen. Ook een duidelijke acquisitiestrategie helpt.
Sectoren zoals de bouw, zorg, media en logistiek worden door de Belastingdienst als risicovol beschouwd vanwege de aard van de werkrelaties. Het is in deze sectoren extra belangrijk om arbeidsrelaties goed vast te leggen.
Een goed contract zorgt ervoor dat beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Het biedt duidelijkheid over de afspraken en kan helpen bij het voorkomen van problemen met de Belastingdienst.
Het is verstandig om werkrelaties regelmatig te evalueren, zeker bij veranderingen in wetgeving of de aard van de samenwerking. Dit helpt om compliant te blijven.

Interlancing zzp professionals

Wet DBA compliant zzp’ers bemiddelen

Met Interlancing bemiddel je moeiteloos zzp’ers conform de wet DBA. Onze dienstverlening is een zuivere oplossing voor schijnzelfstandigheid en voor zzp’ers die een opdracht niet meer als zelfstandige mogen uitvoeren.

oplossing wet DBA